Βιογραφικό
Γιώργος Αμαραντίδης
14 Ιανουαρίου 1944 2 Φεβρουαρίου 2013 |
Ο Γιώργος Αμαραντίδης γεννήθηκε την 14/01/1944 στο Καπνοχώρι Κοζάνης από γονείς πρόσφυγες από την Άνω Ματσούκα του Πόντου. Ξεκίνησε να παίζει ποντιακή λύρα από μικρή ηλικία, κοντά στον πατέρα του Στάθη Αμαραντίδη και σε άλλους πόντιους μουσικούς της περιοχής.
Ηχογράφησε πολλά παραδοσιακά τραγούδια που αν δεν είχαν δισκογραφηθεί θα είχαν χαθεί με το πέρασμα των χρόνων.
Έγραψε πολλά δικά του τραγούδια διαφόρων θεμάτων (αγάπη, προσφυγιά, ποντιακή γενοκτονία, για τον θάνατο, τη ζωή κ.α.) πάντα με παραδοσιακό χρώμα και τα οποία αποτελούν πλέον κομμάτι της σύγχρονης ποντιακής παράδοσης έχοντας αφομοιωθεί και ενσωματωθεί στα πανηγύρια των απανταχού Ποντίων.
Σε όλες τις προσωπικές του δισκογραφίες τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούσε ήταν τα παραδοσιακά ποντιακά μουσικά όργανα (λύρα, νταούλι, αγγείο, φλογέρα, ζουρνά) την εποχή που τα ντραμς είχαν αντικαταστήσει το νταούλι και το αγγείο, η φλογέρα και ο ζουρνάς είχαν ξεχαστεί. Αυτός είναι κι ο λόγος που τον έκανε να αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά κι υπερηφάνεια όταν έβλεπε νέους να ασχολούνται με το παίξιμο όχι μόνο της λύρας αλλά και του νταουλιού, του αγγείου, της φλογέρας και του ζουρνά, μουσικών οργάνων που χωρίς και τη δική του συμβολή θα είχαν αφανιστεί από τα ποντιακά μουσικά δρώμενα.
Μέσα από τους δίσκους και τις συνεργασίες του το κοινό γνώρισε κι αγάπησε όχι μόνο τον ίδιο αλλά και πολλούς νέους τότε, καταξιωμένους σήμερα ταλαντούχους καλλιτέχνες καθότι όταν εντόπιζε ένα ταλέντο ήθελε να το αναδείξει. Σκοπός του ήταν να βάλει το δικό του λιθαράκι στην ποντιακή παράδοση, να αφήσει κάτι αξιόλογο πίσω του, ενώ δεν τον ενδιέφερε η αυτοπροβολή του.
Η συμβολή του Γιώργου Αμαραντίδη στην ποντιακή παράδοση όμως δεν εξαντλείται μόνο στις δισκογραφικές του δουλειές. Στα πλαίσια της συνεργασίας του με το θέατρο της Δώρας Στράτου έφερε μαζί του, τον θείο του Χριστόφορο Χριστοφορίδη (γνωστό και ως Στοφόρο) και τον Κώστα Κυριακίδη (Κώτσον τ’ Ασ̌αλούμ) για να διδάξουν στους χορευτές του ποντιακού τμήματος τον χορό Σέρα. Δίδασκε την ποντιακή λύρα για πολλά χρόνια μέχρι και τους τελευταίους μήνες της ζωής του εμπειρικά όπως οι παλιοί λυράρηδες. Για τους μαθητές του δε, ήταν κάτι παραπάνω από απλός δάσκαλος, ήταν μέντοράς τους και συχνά τον συμβουλεύονταν για διάφορα θέματα που αφορούσαν τη ζωή τους.
Ο Γιώργος Αμαραντίδης ήταν εξίσου χαρισματικός στη λύρα, στη σύνθεση, στη στιχουργική, στο τραγούδι ενώ υπήρξε και ένας εξαιρετικός δάσκαλος λύρας.
Η αυλαία της ζωής του έμελλε να πέσει στις 2 Φεβρουαρίου του 2013. Ο Γιώργος Αμαραντίδης έφυγε στα 69 του χρόνια αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο αλλά κι ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό τόσο στην ποντιακή μουσική παράδοση όσο και σε όλους όσους τον αγαπούσαν.
Albums/Singles (45)
Τραγούδια (536)