Βιογραφικό

Κώστας Αγέρης





|
Ο Κώστας Αγέρης γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 22 Ιανουαρίου του 1989. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του μυήθηκε στα μυστικά της ποντιακής μουσικής, παίζοντας λύρα και κρουστά με τη βοήθεια του πατέρα του Γιάννη Παπαγερίδη, αναγνωρισμένου μουσικού και ερμηνευτή. Ο Κώστας ήδη από τα 10 του χρόνια συμμετέχει, παίζοντας και τραγουδώντας, στους δίσκους του πατέρα του. Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, έχοντας κερδίσει σημαντικές διακρίσεις σε μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες. Σήμερα είναι διπλωματούχος της βυζαντινής μουσικής και απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ηχοληψίας.
Μετοίκησε στην Αθήνα με σκοπό να κάνει τα πρώτα του Λαϊκά βήματα στον χώρο της μουσικής, ο Χρήστος Παπαδόπουλος ανακαλύπτει το ταλέντο του και έτσι συνεργάζεται με το συγκρότημα «Τα παιδιά από την Πάτρα».
Μοιραία η στράτα του συναντήθηκε με κορυφαίους δημιουργούς και ερμηνευτές τόσο στη δισκογραφία όσο και σε ζωντανές εμφανίσεις. Μεταξύ αυτών οι : Μίμης Πλέσσας, Δημήτρης Μητροπάνος, Γιώργος Νταλάρας, Αντώνης Βαρδής, Σταμάτης Κραουνάκης, Ελένη Βιτάλη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Καίτη Γαρμπή, Μαίρη Λίντα, Τα Παιδιά από την Πάτρα, Βασίλης Καρράς, Νίκος Κουρκούλης, Νίκος Οικονομόπουλος, Γιώργος Μαργαρίτης, Νίκος Μακρόπουλος, Θέμης Αδαμαντίδης, Κώστας Καραφώτης, Λευτέρης Πανταζής, Μπάμπης Τσέρτος, Βασίλης Σκουλάς, Γιώτα Νέγκα, Λιζέτα Καλημέρη κ.ά. Ταυτόχρονα συμμετείχε στη μουσική επένδυση τηλεοπτικών σειρών και κινηματογραφικών ταινιών: «Για την καρδιά ενός αγγέλου», «Εξαφάνιση», «Τύχη βουνό», «Χωρίς όρια», «Είναι στιγμές, «I love Καρδίτσα» και επιμελήθηκε το Sound design της ταινίας «Λάρισα Εμπιστευτικό» και «Γαμπροί της ευτυχίας».
Η πρώτη δισκογραφική κατάθεση του Κώστα Αγέρη γίνεται με τη σφραγίδα του πατέρα του, Γιάννη Παπαγερίδη. Οι δυο τους συνυπογράφουν τον ποντιακό δίσκο «Έντεχνα Στράτας».
Το επόμενο βήμα στη δισκογραφία έρχεται με τη συμμετοχή του στο δίσκο -αφιέρωμα στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου- με τίτλο «Αυτή η γη έχει φωνή», όπου συνεργάζεται με γνωστούς καλλιτέχνες της ποντιακής και λαϊκής σκηνής.
Το τρίτο βήμα στον χώρο της δισκογραφίας γίνεται με την συμμετοχή του στο δίσκο «Ξεριζωμός», πλάι σε καταξιωμένους ερμηνευτές και δημιουργούς. Ο δίσκος αυτός είναι αφιερωμένος στην Σμύρνη και γίνεται αφορμή να ενωθούν το Παραδοσιακό, το Έντεχνο και το Λαϊκό τραγούδι.
Το 2014 ενορχηστρώνει τον δίσκο «Ξενιτεμέντσα Παναΐα» και συμμετέχει στο ομότιτλο βίντεο κλιπ που γυρίστηκε στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, δίπλα στους καταξιωμένους πόντιους ερμηνευτές Στάθη Νικολαΐδη, Αλέξη Παρχαρίδη και Δημήτρη Καρασαββίδη.
Ακολουθεί η συνεργασία του Κώστα είναι με την Θωμαή Απέργη στο τραγούδι τζαζ και συρτάκι που κέρδισε την δεύτερη θέση στον Ελληνικό τελικό της EUROVISION.
Το 2015 είναι ο μεγάλος νικητής του The Voice Of Greece με κόουτς τον Αντώνη Ρέμο, ενώ παράλληλα κυκλοφορεί την πρώτη λαϊκή του επιτυχία «Πώς το ’παθα αυτό» με πάνω από 10 εκατομμύρια αναπαραγωγές που κυκλοφορεί από την Minos ΕΜΙ σε μουσική Κυριάκου Παπαδόπουλου και στίχους Ηλία Φιλίππου.
Το Μάιο της επόμενης χρονιάς κυκλοφορεί με το ”Πρώτο Θέμα” το άλμπουμ «Του Πόντου Παναγιά» μία συλλογή – μουσικός φόρος τιμής στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού σε μουσική δική του με τη συμμετοχή χαρισματικών ερμηνευτών όπως ο Αντώνης Ρέμος, ο Βασίλης Καρράς, ο Θέμης Αδαμαντίδης , η Μελίνα Ασλανίδου, ο Στάθης Νικολαΐδης, ο Δημήτρης Καρασαββίδης, ο Αλέξανδρος Παρχαρίδης, ο Κώστας Θεοδοσιάδης κι ο Γιάννης Παπαγερίδης. Από αυτή τη δισκογραφική δουλειά προκύπτει η μεγάλη ποντιακή επιτυχία «Ντως καμπάνα» .
Τον Νοέμβριο του 2018 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο World Youth Forum. Η παγκόσμια ετήσια διοργάνωση, που φέρνει κοντά τους νέους όλου του κόσμου στέλνοντας το μήνυμα της ειρήνης σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έλαβε χώρα στο κοσμοπολίτικο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, στην Ερυθρά Θάλασσα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 6.000 νέων απ’ όλο τον κόσμο! Στο πλαίσιο της διοργάνωσης ο καλλιτέχνης ερμήνευσε επί σκηνής παρουσία του Αιγυπτίου προέδρου Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι το επίσημο τραγούδι του WYF με τίτλο «From Everywhere», μαζί με πολλούς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες των χωρών που συμμετείχαν, όπως είναι οι: Carmen Soliman (Αίγυπτος), Amine Aminux (Μαρόκο), Fatin Shidqia Lubis (Ινδονησία) Carolina Russi (Ιταλία), Adel Ebrahim (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Eden Myrrh (Νότιος Αφρική).
Τον Μάιο του 2019 κυκλοφορεί το τραγούδι «Για σένα πατρίδα μου» , άλλο ένα τραγούδι αφιερωμένο στην μνήμη των αδικοχαμένων ψυχών της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Κώστα Αγέρη, την μουσική του οποίου υπογράφει ο ίδιος ενώ τους στίχους συνυπογράφει με τον Θάνο Λέγγα . Ο Νίκος Ζάμπας σκηνοθέτησε το συγκινητικό βίντεο κλιπ τα γυρίσματα του οποίου πραγματοποιήθηκαν στην Τραπεζούντα, τη μαρτυρική Σάντα, την Παναγία Σουμελά αλλά και την Κωνσταντινούπολη , το σενάριο βασίστηκε στο βιβλίο της Ρενέ Στυλιαρά «Αρoθυμώ σε» («Σε θυμάμαι») και πρωταγωνιστούν ο Γιώργος Αγγελόπουλος και η Εύη Ιωαννίδου.
Τον Μάιο του 2021 o Κώστας Αγέρης υποδέχεται τη Μελίνα Ασλανίδου στο «Σπίτι με το MEGA» , μια εκπομπή – αφιέρωμα στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική, που επιμελήθηκε ο ίδιος και συμμετείχαν γνωστοί καλλιτέχνες από τον Πόντο, την Κρήτη, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά και την Κύπρο.
Το 2023 συμμετέχει στον δίσκο της Χάρις Αλεξίου «Reworks» ως σολίστ και ως παραγωγός φωνητικών στο ανέκδοτο τραγούδι «Άσπρο φεγγάρι» και «Το τανγκό της Νεφέλης».
Το καλοκαίρι της ίδιας χρόνιας τον επιλέγει ο Γιώργος Νταλάρας να συμμετέχει στις συναυλίες «Θαλασσάκι μου» σε Ελλάδα και Κύπρο.
Tο 2025 το τραγούδι του “Γη μου” επιλέχθηκε και ξεχώρισε ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές, περνώντας στα 12 του εθνικού τελικού της Eurovision.
Albums/Singles (9)
Τραγούδια (39)