Ποντιακός Στίχος

Προβολή Τραγουδιού

Εισαγωγικά σχόλια

Χορτοκόπι | Στα Μονοπάτια της ΜνήμηςΧορτοκόπι | Στα Μονοπάτια της Μνήμης

Στιχουργοί: Αφήγηση/Απαγγελία/Ψαλμός

Συνθέτες: Αφήγηση/Απαγγελία/Ψαλμός

Καλλιτέχνες: Γιώργος Συμεωνίδης, Στάθης Σαλτουρίδης


Αυτή η ηχογράφηση είναι μία κατάθεση ψυχής από τους καλλιτέχνες του χωριού μας που θέλησαν να συμμετάσχουν σε αυτό το μνημόσυνο για τους προγόνους μας που χάθηκαν στον ξεριζωμό.

Στάθης Σαλτουρίδης
«Ωχ! Νασάν εσάς παρχάρι͜α»

Έναν ξεριζωμό, μία βίαιη εκτόπιση στα 1923 που διέκοψε την παρουσία των προγόνων μας στον τόπο τους, την αλησμόνητην πατρίδα, τον Πόντο, ύστερα από 3000 χρόνια αδιάλειπτης και ακμαίας πορείας.

Εκατό οικογένειες, οι περισσότερες από το Χορτοκόπι της Ματσούκας αλλά και από την Τραπεζούντα, τα Πλάτανα, το Τσεβισλούκ, το Καπίκιοϊ, τη Λιβερά, του Σκαλίτα, τη Λαραχανή, τη Χαμουρή, τη Δανίαχα, την Άγουρσα, την Χαβά, την Κουνάκα, τη Γιαννάντων, τη Γιαννακάντων και την Ποντίλα, ανεβαίνουν στις καταπράσινες πλαγιές του Παγγαίου και στήνουν τη νέα τους πατρίδα, το Χορτοκόπι Καβάλας.

Οι συνθήκες δύσκολες αλλά η πρώτη γενιά με σκληρή δουλειά και αξιοζήλευτη αλληλεγγύη επιβιώνει. Η δεύτερη και η τρίτη γενιά προκόβει, αναπτύσσεται και αναδεικνύεται πρωτοπόρα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Η πρώτη γενιά φέρνει μαζί της χιλιόχρονες παραδόσεις, ήθη και έθιμα, χορούς και τραγούδια που τα διατηρούν ζωντανά.

Χτίζουν πρώτα το σχολείο, συνεχίζοντας την παράδοση της αλησμόνητης πατρίδας που ήθελε τους Ποντίους να διαπρέπουν στα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό και κατόπιν χτίζουν την πανέμορφη εκκλησία τους, τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο.

Η πρώτη γενιά είχε την τύχη να έχει μαζί της τον δικό της Στάθιο, τον δικό μας μπαρμπά-Στάθη. Έναν γλυκύτατο λυράρη που μετέφερε την γνήσια παράδοση, όπως την βίωσε ο ίδιος στη Δανίαχα της Ματσούκας. Για πάνω από πενήντα χρόνια ήταν κοντά μας σα χαράντας, σα ονομασέας, σα βαπτίσι͜α, σα σουμάδι͜α, σα πανοΰρι͜α. Ο θείον Αβραμέτας εκούιζεν: «Απόψ’ θα ευτάμε χορόν σου Καρτερά το αχ̌ερών’» και ξημέρωνε όλο το χωριό χορεύοντας και τραγουδώντας τα χειμωνιάτικα σαββατόβραδα με την κεμεντζ̌έ του μπαρμπα-Στάθη που ποτέ δεν έλεγε όχι.
Γλωσσάρι
ΚείμενοΕπεξήγησηΕτυμ. ΡίζαΠροέλευση
αχ̌ερών’αχυρώνας
εκούιζενφώναζε, λαλούσε, καλούσε κπ ονομαστικά
ευτάμεκάνουμε, φτιάχνουμε εὐθειάζω
κεμεντζ̌έη λύρα kemençe/kemānçe
νασάνχαρά σε
ονομασέαςονομαστικές εορτές
πανοΰρι͜απανηγύρια
παρχάρι͜αορεινοί τόποι θερινής βοσκής
σουμάδι͜ασημάδια, αρραβώνες
χαβάσκοπό τραγουδιού, μελωδία hava/hevā
χαράνταςχαρές, γάμοι

Ποντιακός Στίχος - Pontian Lyrics 2024

Τραγούδια: 7872 | Albums/Singles: 1122 | Συντελεστές: 1524 | Λήμματα: 12562
Επικοινωνία: infoDUMMY@pontianlyrics.gr