
| Στιχουργοί | |
| Συνθέτες | 
Ο Γιωρίκας εύρεν προίκα, όλα λίγο καθαρίζ’ Μυστικά ευτάει ατζίκα¹, την Ελλάδαν κατασ̌κίζ’ Άρχισε ας σο Μενίδι ’α τελειών’ και πού και πού, ’κ’ επορώ τιδέν να λέω, ξέρ’ α̤’ μόνο ο Θεόν Σοβαρός και γελασμένος, με τη κεμεντζ̌ι͜ά και ντέφ’ Νηστικός, κρυφός, χαμένος, έμαθεν και να παλεύ’ Σην Ελλάδαν πρώτος ούτε, ψέμαν ’κ’ έν’, παλεύ’ καλά Ρούζ’ σα γόνατα και σ’κούται, για να πάει ξανά μπροστά Τη Ελλάδας τη σημαία ’κράτ’νεν α’ χρόνια πολλά ’Κ’ εντροπι͜άζ’ εμάς και τώρα, σ’κών’ α̤το πιο υψηλά Ένας νόμος έν’ σον κόσμον, μ’ ανασπάλ’ α̤το κανείς Πόλεμον πάντα έν’ σκούρος, η ειρήνη να γυαλίζ’ Ένας νόμος έν’ σον κόσμον, μ’ ανασπάλ’ α̤το κανείς Πόλεμον πάντα έν’ σκούρος, η ειρήνη να γυαλίζ’ [...]
| Κείμενο | Επεξήγηση | Ετυμ. Ρίζα | Προέλευση | 
|---|---|---|---|
| α’ | (ατό) αυτό, το | ||
| α̤’ | (α̤τό) αυτό, το | ||
| ’α | θα | ||
| ανασπάλ’ | ξεχάσω/ει | ||
| ας σο | απ’ το | ασό σο (από το) | |
| έν’ | είναι | ||
| εντροπι͜άζ’ | ντροπιάζω/ει | ||
| επορώ | μπορώ | ||
| εύρεν | βρήκε | ||
| ευτάει | κάνει, φτιάχνει | εὐθειάζω | |
| ’κ’ | δεν | οὐκί<οὐχί | |
| ’κράτ’νεν | κρατούσε | ||
| ντέφ’ | ντέφι | ||
| πολλά | (επίθ.) πολλά, (επίρρ.) πολύ | ||
| ρούζ’ | πέφτει, ρίχνει, μτφ. αναλογεί | ||
| σ’κούται | σηκώνεται | ||
| σ’κών’ | σηκώνω/ει | ||
| τιδέν | τίποτα | 
| Κείμενο | Επεξήγηση | Ετυμ. Ρίζα | Προέλ. | 
|---|---|---|---|
| α’ | (ατό) αυτό, το | ||
| α̤’ | (α̤τό) αυτό, το | ||
| ’α | θα | ||
| ανασπάλ’ | ξεχάσω/ει | ||
| ας σο | απ’ το | ασό σο (από το) | |
| έν’ | είναι | ||
| εντροπι͜άζ’ | ντροπιάζω/ει | ||
| επορώ | μπορώ | ||
| εύρεν | βρήκε | ||
| ευτάει | κάνει, φτιάχνει | εὐθειάζω | |
| ’κ’ | δεν | οὐκί<οὐχί | |
| ’κράτ’νεν | κρατούσε | ||
| ντέφ’ | ντέφι | ||
| πολλά | (επίθ.) πολλά, (επίρρ.) πολύ | ||
| ρούζ’ | πέφτει, ρίχνει, μτφ. αναλογεί | ||
| σ’κούται | σηκώνεται | ||
| σ’κών’ | σηκώνω/ει | ||
| τιδέν | τίποτα | 

¹ ατζίκα, η (ρωσ. аджика, γεωργ. აჯიკა): πικάντικη πάστα ή σάλτσα που φτιάχνεται από κόκκινες πιπεριές, σκόρδο, και διάφορα μπαχαρικά, συχνά με αλάτι και βότανα και συναντάται στην γεωργιανική και αμπχαζική κουζίνα κυρίως.
