Βιογραφικό
Κώστας Σιαμίδης
12 Οκτωβρίου 1960 |
O Κώστας Σιαμίδης του Γεωργίου και της Αθηνάς γεννήθηκε την 12/10/1960 στο Ρυάκιο Κοζάνης. Είναι ο τρίτος γόνος της ποντιακής οικογένειας του Μιχάλη Σιαμόγλη - Σιαμίδη από το Ζερφυρί-Καπίκιοϊ της περιοχής Ματσούκας Τραπεζούντας. Από πολύ μικρή ηλικία γαλουχήθηκε με την ποντιακή παράδοση και ειδικότερα τη μουσική και το τραγούδι, με τα ακούσματα που βίωσε από παππού, γονείς και όλο το χωριό του, σ’ όλα τα σπίτια του οποίου υπήρχε οπωσδήποτε και μια λύρα.
Εννιάχρονος ο Κώστας κάνει τις πρώτες του προσπάθειες στη λύρα, που την κουρδίζει με επιμέλεια ο πατέρας του, ενώ τον συνοδεύει στο τραγούδι η "μερακλού" γιαγιά του Αναστασία. Δωδεκάχρονος πια, εκτελεί κανονικά αρκετά τραγούδια στα διαλείμματα από τα μαθήματά του, αλλά και στις πλαγιές, βοσκώντας τα ζώα.
Τo 1979, πτυχιούχος της Ανωτέρας Σχολής Ηλεκτρονικών, είναι ο επίσημος λυράρης του συλλόγου ποντίων φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στο διάστημα 1980-1981 αρχίζει τις πρώτες επαγγελματικές του δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει σε χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων, όπου και καταξιώνεται πια μαζί με άλλους λυράρηδες φίλους του.
Το 1989, με μια ομάδα σημαινόντων προσώπων της ποντιακής οικογένειας της Θεσσαλονίκης σπεύδει ως προσκυνητής στην Τραπεζούντα και στα περίχωρά της. Οι εμπειρίες του είναι συγκλονιστικές. Επιστρέφοντας, σε συνεργασία με το "ΣΟΛ" - κέντρο έρευνας παραδοσιακής μουσικής - και τους καλλιτέχνες Δέσποινα Καμπερίδου και Αχιλλέα Βασιλειάδη θέτουν σε κυκλοφορία τη δισκογραφική τους δουλειά "Τραγούδια του Πόντου".
Το 1991 ετοιμάζει την έκδοση της δεύτερης δισκογραφικής δουλειάς "Καπίκιοϊ", που είναι εμπνευσμένος από την κοινή καταγωγή του Κώστα με τον τραγουδιστή Αλέξη Παρχαρίδη, ο οποίος ερμηνεύει και τα τραγούδια. Συνεργάζεται μαζί τους ο "Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών" του ΑΠΘ και το ΣΟΛ.
Το 1992 κυκλοφορεί μια συλλογή παραδοσιακών τραγουδιών, τραγουδισμένα από επιλεγμένους ερμηνευτές και το 1993 μια δεύτερη, με τον κορυφαίο επαγγελματία τραγουδιστή Γιάννη Κουρτίδη, για τους μετανάστες της Αυστραλίας.
Την ίδια χρονιά και με τη σύμπραξη του φίλου τους τραγουδιστή Αχιλλέα Βασιλειάδη δημιουργούν με μεράκι ένα ζεστό χώρο, όπου η ποντιακή παράδοση σ’ όλες της τις εκφάνσεις (μουσική, χορός, τραγούδι, αλλά και μαγειρική) βρίσκει το ιδανικό της καταφύγιο. Στο χώρο αυτό εργάζεται σήμερα ως βασικός λυράρης, καταβάλλοντας προσπάθεια να μυήσει και άλλους νέους στην τέχνη της λύρας.
Σχετικά Link: https://dspace.lib.uom.gr/bitstream/2159/26516/1/AmperidisGiorgosMsc2022.pdf
Albums/Singles (17)
Τραγούδια (145)