Βιογραφικό
Μιχάλης Καραβέλας
15 Ιανουαρίου 1946 |
Γεννήθηκε την 15/01/1946 στη Θεσσαλονίκη.
Από δεκαεφτά χρονών πριν ακόμα γίνει ακόμα φοιτητής, εντάχθηκε στο τμήμα νέων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Κεντρικός πυρήνας στο τμήμα νέων εκείνης της εποχής ήταν η ομάδα των χορευτών του Νίκου Σωματαρίδη.
Συμμετέχει ενεργά στο τμήμα νέων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ήδη από τα γυμνασιακά του χρόνια, ήταν άριστος μαθητής του, του χορευτή Νικόλα Καλούση. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Μιχάλης ανδρώθηκε κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των στελεχών της Λέσχης που υπήρξαν όλοι επιφανείς λόγιοι της πρώτης προσφυγικής γενιάς.
Το 1964 πρωτοετής φοιτητής της Γεωπονίας μαζί με τον Παναγιώτη Σαββίδη (Πανίκα), τον Γιώργο Ταρασίδη, και τον Νίκο Παλασίδη ήδη φοιτητή φυσικομαθηματικής, αποτελούν το νέο πυρήνα της Ένωσης Ποντίων Φοιτητών, με πρόεδρο τον 4ετή τότε φοιτητή της ιατρικής σχολής και σημερινό πρόεδρο της Π.Ο.Ε. Γιώργο Παρχαρίδη.
Ο Μιχάλης συνεπής, μεθοδικός, με πάθος και λατρεία για κάθε τι ποντιακό, από την πρώτη στιγμή θα ξεχωρίσει και θα γίνει αποδεκτός ως αρχιχορευτής και δάσκαλος των ποντιακών χορών.
Ο πληθωρικός του χαρακτήρας και το δημιουργικό του πνεύμα πολύ σύντομα θα τον οδηγήσουν σε ατραπούς αναζήτησης και έρευνας της χορευτικής κουλτούρας. Μύστης και ιερουργός της χορευτικής τέχνης, εξέφρασε με τον πειστικότερο τρόπο την ολοκληρωμένη και άρτια εκτέλεση των χορών μας. Αναβάθμισε και αναπαρήγαγε τις χορευτικές φιγούρες, με τις πρωτογενείς κινητικές τους φόρμες και ρυθμικά μέτρα. Στην προσπάθειά του να διασωθεί κάθε εκφραστική λεπτομέρεια, να μην παραχαραχθεί η γνήσια μορφή του χορού, παρέμεινε προσηλωμένος ως χορευτής και χοροδιδάσκαλος και υπερασπίστηκε με κάθε τρόπο τις παραδοσιακές καταβολές του ποντιακού χορού. Την γνώση και την εμπειρία του αυτή την μετέδωσε με ευγένεια και ταπεινότητα, με κάθε τρόπο και μέσο, διδάσκοντας την σε Συλλόγους, επεξηγώντας την σε φίλους και πατριώτες.
Εκτός από τους χορούς ασχολήθηκε με την λαογραφία, την μουσική, το θέατρο, το ραδιόφωνο, τους Συλλόγους.
Διηύθυνε για 5 χρόνια την λαογραφική εκπομπή της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, περιόδευσε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη ανταλλάσσοντας γνώμες και εμπειρίες μ’ όλους τους παλιούς χορευτές, της πρώτης γενιάς. Έγινε ο αγαπημένος νεολαίος του Χριστόφορου Χριστοφορίδη του θρυλικού Στοφόρου από τον Τετράλοφο Kοζάνης. «Αβούτος έν’ τ’ εμόν το τσ̌ιράκ’», έλεγε πάντα ο Στοφόρον.
Συμμετείχε ως γραμματέας της Ευξείνου λέσχης Θεσσαλονίκης στην πρώτη ιστορική συνέλευση ποντιακών συλλόγων στο Δημαρχείο Πτολεμαΐδας, τον Αύγουστο του 1986 με θέμα την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας.
Οργάνωσε με επιτυχία τα χορευτικά πανελλαδικά φεστιβάλ που έγιναν στη Θεσσαλονίκη.
Albums/Singles (2)
Τραγούδια (2)