Βιογραφικό
Χάρρυ Κλυνν
7 Μαίου 1940 21 Μαίου 2018 |
Ο Χάρρυ Κλυνν (Καλαμαριά, 7 Μαΐου 1940 – Καλαμαριά, 21 Μαΐου 2018), γεννημένος ως Βασίλης Τριανταφυλλίδης, ήταν Έλληνας κωμικός, σατιρικός ηθοποιός και πολιτικός. Έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος χωρίς να εκλεγεί στον Δήμο Καλαμαριάς με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας το 2006 και ακολούθως με ανεπίσημη στήριξη της Ν.Δ. το 2010.
Γεννήθηκε από φτωχή οικογένεια Ποντίων προσφύγων, τον Νίκο και την Κυριακή Τριανταφυλλίδη. Εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ωθήθηκε στην εργασία από την ηλικία των 5 ετών. Παράλληλα φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Καλαμαριάς και αργότερα στο Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη άλλαξε τη ζωή του καθώς, εκτός από το πρώτο βραβείο, «κέρδισε» και μια πρόταση από τον Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα.
Για τρία χρόνια, ο Οικονομίδης υπήρξε δάσκαλος και οδηγός του. Παράλληλα με τις σπουδές του στην Δραματική Σχολή του Κατσέλη, εμφανίστηκε περιστασιακά σε κοσμικά κέντρα, όπως το «Kάστρο», ο «Βράχος», το «Τροκαντερό», το «Άλσος» και το «Γκρην Παρκ». Στη συνέχεια άρχισε να δουλεύει σε διάφορες ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ, που ανθούσαν εκείνη την εποχή, ενώ για μια τριετία ως πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος. Άρχισε να γίνεται πιο γνωστός μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες (Γάμος αλά ελληνικά και Τα 201 καναρίνια), στις αρχές της δεκαετίας του 1960, και μετά τις πρώτες θεατρικές εμφανίσεις του στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου.
Το 1964 έκανε μερικές εμφανίσεις στο Μόντρεαλ. Αυτή η περίοδος διήρκεσε 10 χρόνια και δούλεψε τόσο στις HΠA όσο και στον Καναδά σε κέντρα της ελληνικής διασποράς και σε καφεθέατρα ως stand up comedian (νέο είδος, που το εισήγαγε αργότερα στην Ελλάδα), ως ηθοποιός σε underground παραστάσεις και ως συγγραφέας σατιρικών κειμένων. Συνεργάστηκε επίσης για πολλά χρόνια με τα περιοδικά Playboy, Village και On the double και με την εφημερίδα Daily Worker.
Στο Σικάγο παντρεύτηκε την γυναίκα του, Χαρίκλεια Μακρή, και απέκτησε το πρώτο από τα τρία παιδιά του, τον σκηνοθέτη Νίκο Τριανταφυλλίδη (1966-2016). Αργότερα απέκτησε τον δεύτερο γιο του, τον Αποστόλη, στο Μόντρεαλ. Η κόρη του Κορίνα γεννήθηκε στην Αθήνα.
Τον χειμώνα του 1974 γύρισε στην Ελλάδα και πρωτοεμφανίστηκε σε μπουάτ της Πλάκας, στον «Αιγόκερω», στον «Ζυγό» και στην «Διαγώνιο». Ύστερα δούλεψε στα νυχτερινά κέντρα «Διογένης», «Δειλινά» και «Στορκ». Άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός μετά την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου «Για δέσιμο», από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia το φθινόπωρο του 1978.
Το 1998 παρουσιάζεται η πρώτη του ζωγραφική έκθεση στον «Εικαστικό Κύκλο». Από το 2006 ζούσε μόνιμα στη γενέτειρά του, την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, όπου έγραφε βιβλία (κυκλοφορούν 12 βιβλία του), έπαιζε στο θέατρο, ζωγράφιζε (έχει κάνει 8 ατομικές εκθέσεις) και ηγούταν της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Καλαμαριάς. Στο Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 τάχτηκε υπέρ του «Όχι». Πέθανε στις 21 Μαΐου του 2018 στο νοσοκομείο της Καλαμαριάς από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
Πολιτική
Έθεσε δύο φορές υποψηφιότητα με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας για τον Δήμο Καλαμαριάς χωρίς να εκλεγεί. Παρέμεινε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμαριάς από το 2006 έως το 2014.
Επιχείρησε να κατεβεί υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο 2012 όσο και το 2015 αλλά μετά από αντιδράσεις κόπηκε από τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015, υπήρξε θερμός υποστηρικτής της διαμέσου των αναρτήσεων κυρίως πολιτικών άρθρων του στο προσωπικό του ιστολόγιο, στα οποία εξέφραζε την σκληρή κριτική αντίθεσή του στις κυβερνήσεις των δύο πρώτων μνημονίων. Η στήριξη στην νέα κυβέρνηση συνεχίστηκε και μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου και την εφαρμογή του από τις αρχές του Σεπτεμβρίου 2015.
Το 2015 συγκέντρωσε αρνητική κριτική για την επιθετική επιστολή του στον Μανώλη Γλέζο στην οποία μεταξύ άλλων του έγραφε πως έχεις τη γνώμη σου, αλλά καλά θα κάνεις να την κρατήσεις για τον εαυτό σου.
Τηλεόραση
Η σχέση του Χάρρυ Κλυνν με την τηλεόραση άρχισε με πολλά διαφημιστικά σποτ, τα περισσότερα από τα οποία έχουν βραβευθεί από τα Φεστιβάλ Ελληνικής Διαφημιστικής Δημιουργίας της EΔEE. Το 1990 και για τέσσερις συνεχείς χρονιές παρουσίαζε στον ΑΝΤ1 την εκπομπή Harry Klynn Special Shows. Στο ίδιο κανάλι το 1995 παρουσίασε ένα one man show 10 επεισοδίων με το όνομα Πολίτης Κλυνν.
Δισκογραφία
Το 1977 πρότεινε στην EMI - Columbia να συνεργαστούν πειραματικά στην παραγωγή ενός σατιρικού δίσκου. Οι δίσκοι του αποτέλεσαν ένα ιδιαίτερο στοιχείο στο χώρο της ελληνικής δισκογραφίας. Για πρώτη φορά σατιρικοί δίσκοι φιγουράρουν στην πρώτη θέση του ελληνικού Top Ten.
Κυκλοφορεί ένας μεγάλος αριθμός από πειρατικές κασέτες με ηχογραφήσεις από ζωντανές του παραστάσεις καθώς και οι ραδιοφωνικές εκπομπές του «Αραμπάδες με καρούλια», «Βάσανα που ’χει η Αγάπη» τις οποίες παρουσίασε από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το 1981 μαζί με τον Αντώνη Ανδρικάκη.
Αναλυτικά η προσωπική δισκογραφία του είναι η εξής:
• Για Δέσιμο (1978)
• Δοξάστε με (1979)
• Πατάτες (1981)
• Αφιέρωμα (1982)
• Μαλακά... Πιο Μαλακά (1984)
• Έθνος Ανάδελφον (1985)
• Και πάσης Ελλάδος (1985)συλλογη.
• Τίποτα (1987)
• Natin Fatin (1987)
• Ραντεβού με την... εισαγγελία (1989)
• Αποκάλυψις (1990)
• Γρανίτα από τζατζίκι (1991)
• The (x) Κλυνν Files Ανάποδα (1998)
• Κλασσικά Ηχογραφημένα (2002)
Συμμετοχές στην δισκογραφία
• Ζήτω το ελληνικό τραγούδι (1987), MINOS
• Το χαμόγελο του Τάκη (1994), UNIVERSAL
• Ποντιακή Ραψωδία (1997), Vasipap
• Φανταρίστικα (2001), Δίφωνο
Βραβεύτηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων 5 φορές:
1993: Πρώτο Βραβείο Π. Παπαδούκα
1994: Πρώτο Βραβείο Π. Παπαδούκα
1994: Δεύτερο Βραβείο Π. Παπαδούκα
1995: Δεύτερο Βραβείο Π. Παπαδούκα
2000: Πρώτο Βραβείο «Παναθήναια»
Ποδόσφαιρο
Χρημάτισε πρόεδρος του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Η προσπάθεια κρίνεται επιτυχημένη αφού η ομάδα κατά το διάστημα της προεδρίας του αποκτά γήπεδο, επανέρχεται στην Α΄ Εθνική Κατηγορία μετά από 20 χρόνια, αποκτά υποδομές, φυτώριο και γύρω της συσπειρώνει παλιούς και νέους φίλους. Έκανε προτάσεις αναδιάρθρωσης του θεσμικού πλαισίου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αναδεικνύεται σε ηγετική μορφή της σύγκρουσης του 1988 μεταξύ συλλόγων και πολιτείας που οδηγεί για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά σε διακοπή του πρωταθλήματος.
Την εποχή εκείνη το επαγγελματικό ποδόσφαιρο περνάει κρίση. Η πολιτεία αφαιρεί τη διοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΕΠΑΕ και την παραχωρεί στην ΕΠΟ. Ομόφωνα όλες οι ομάδες προτείνουν για πρόεδρο της ΕΠΑΕ τον Xάρρυ Κλυνν. Ο Xάρρυ Κλυνν αναλαμβάνει την προεδρία, αναδιοργανώνει την EΠAE, έρχεται σε επαφές με τη FIFA και την UEFA και προτείνει όρους που είναι εξαιρετικά ελκυστικοί και η πολιτεία δεν μπορεί να αρνηθεί. Το πρωτάθλημα τελικά ξαναγυρίζει στην ΕΠΑΕ. Τρία χρόνια αργότερα αποχωρεί από την προεδρία. Η πρότασή του για την καθιέρωση ημιεπαγγελματικού ποδοσφαίρου απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των ΠΑΕ.
Πηγή: Wikipedia
Albums/Singles (2)
Τραγούδια (3)